Autorijles in Maassluis, Vlaardingen, Schiedam,
of Rotterdam?

Theorie

Voor het halen van je autorijbewijs moet je naast het praktijkexamen ook je theorie halen. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen. De theorie die je hebt geleerd kun je dan ook weer toepassen tijdens de autorijlessen.

Theorie leren

In de auto hoor ik vaak van leerlingen dat ze leren met een cd-rom door middel van theorie examens te maken.

Alleen op deze manier wordt uiteindelijk de theorie niet goed geleerd, maar meer de antwoorden op de vragen worden geleerd, en een theorie examen bij het cbr is anders opgesteld dan de theorie examens op de cd-roms. Ga goed voorbereid naar het theorie examen, leer echt de theoriestof uit bijvoorbeeld een boek, of via een online theoriecursus zoals www.itheorie.nl zowel de boeken als de online cursus in bij de rijschool te koop!

Het theorie-examen

Vanaf je 16de mag je al deelnemen aan het theorie-examen. Let wel op dat het theoriecertificaat anderhalf jaar geldig blijft. Slaag je in die periode niet voor het praktijkexamen, dan moet je nog een keer het theorie-examen doen. Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen, namelijk gevaarherkenning en verkeersregels en verkeersinzicht.

Onderdeel één: gevaarherkenning

Onderdeel één bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Bij gevaarherkenning krijg je vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Het gaat dan niet zozeer over wat in de wet is geregeld, maar vooral wat verstandig is om te doen.

Onderdeel twee: verkeersregels en verkeersinzicht

Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan er 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht gaan. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen. De vragen die gaan over verkeersinzicht, hebben vooral betrekking op hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie.

Slagen voor het examen

Om te slagen voor het theorie-examen moet je minimaal 13 van de 25 vragen goed hebben die gaan over gevaarherkenning. Daarnaast moet je 35 van de 40 vragen goed hebben die gaan over verkeersregels en verkeersinzicht. Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Om examen te mogen doen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Theorie-examen reserveren

Het theorie-examen kun je zelf online bij het CBR reserveren. De betaling vindt plaats via ideal. Uiteraard kun je ook je theorie-examen door ons laten reserveren.

Ga naar de reserveringssite

Privacyverklaring